Проблемите на цифровизацията в България

Днес видях, че в София Bulgaria On Air се разпространява 2 пъти. Веднъж на ЕДИНСТВЕНИЯ работещ национален мултиплекс MUX-2 и втори път – на ЕДИНСТВЕНИЯ регионален мултиплекс в София, функциониращ от 2004 г. Защо казвам единствени? Съвсем логично ще си отговорите: защото други мултиплекси няма. Да, но защо няма? Защото някои хора от горните етажи на властта (кои ли са те) не си вършат както трябва работата. Или по-точно НЕ ИСКАТ да си я вършат както трябва. Да се върнем сега малко назад във времето.

На 1 септември 2013 г. стартират 3 национални мултиплекса за разпространение на цифрова ефирна телевизия. Първият съдържа Bulgaria On Air, вторият – bTV, Нова, TV 7, News 7, RING.BG +1*, bTV Lady +1 и Diema Family +1, а на третия национален мултиплекс са БНТ 1 (SD и HD) и БНТ 2 (от 2014 г. и БНТ HD).

*+1 – канал, който се излъчва с един час отместване

Плановете бяха с годините каналите да се увеличават, тъй като мултиплексирането дава възможност за разпространение на повече тв програми на един честотен канал (например в Русе национален мултиплекс 2 се разпространява на 49-и канал UHF). Но уви, така и не се увеличиха. 😦 През 2014 г. от мултиплекс 2 отпадат bTV Lady, RING.BG и Diema Family, които са с час отместване. Година по-късно мултиплекс 1 се изключва, а Bulgaria On Air отива в мултиплекс 2, от който същата година падат и TV 7 и News 7 заради дългове към НУРТС Диджитъл (Виваком). През 2016 г. за няколко месеца проработи мултиплекс 1, излъчвайки Фолклор ТВ и Телевизия Европа, програмите на БНТ са преместени на мултиплекс 2, като така спира работата на мултиплекс 3. Към този момент има 2 работещи мултиплекса в България – един национален MUX-2 и един регионален софийски MUX-12 с по 6 тв канала всеки. И двата са собственост на НУРТС/БТК/Виваком. И явно никой няма интерес към развитието на цифровата ефирна телевизия в България. Дори и Виваком нямат интерес към това, но по един или друг начин я поддържат. И защо казвам, че основният проблем е в горните етажи на властта? Защото въпреки директивите от Европейския съюз за цифровизацията, те нямат намерение да питат Комисията по регулиране на съобщенията (КРС) и Съветът за електронни медии (СЕМ) защо не се случва нищо по отношение на цифровизацията, а последните да вземат да се стегнат по тоя въпрос. Вина за това има и Виваком, която предлага цени за разпространение, непосилни за телевизиите, които имат желание да се разпространяват ефирно. Точно заради тези високи цени за разпространение отпаднаха +1 каналите, нищо че в регистъра на СЕМ им стоят лицензите за ефирно излъчване без да се ползват (че даже и за тия телевизии, които със или в повечето случаи без някаква видима причина са прекратили излъчване като Вест ТВ, например). До тази година трябваше да има около 60 (може би и повече) свободни ефирни канали на най-малко 5 национални мултиплекса (поне аз така предполагам, в коментарите може да ме коригирате, ако греша). Сега имаме десетократно по-малко канали на един национален мултиплекс….Плюс два неработещи такива. А уж си имаме КРС, СЕМ, еврокомисар по цифрово общество, ама……всуе ги има…

Да видим сега с цифровото радио какво се случва.

По принцип трябваше до септември 2020 г. да има 7 национални мултиплекса за разпространение на цифрови радиостанции. А в момента едва-едва крета един софийски „тестов“ мултиплекс, без да се знае чия е собствеността му. И кои са виновниците? Точно така! Същите гореспоменати институции, компании и прочие.

Очевидно тук цари истинско безхаберие относно въвеждането на цифровизацията в България, което трудно може да се опише с прости думи. Ще изчакаме до септември 2020 г., когато може би ще приемат новия закон за радиото и телевизията. Тогава може би ще се види какво ще предприемат като мерки срещу спъване развитието на цифровизацията на радиото и телевизията в България.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Create your website at WordPress.com
Get started
%d блогъра харесват това: